Meggle Meggle

Předchozí Další

Co je to laktóza a intolerance laktózy

Laktóza (= mléčný cukr) je cukr, který je obsažen zejména v mléce. Je to disacharid, složený z galaktózy a molekul glukózy vázaných přes glukosidovou vazbu.

Glukóza: jednoduchý cukr, důležitý zdroj energie; patřící do skupiny sacharidů.

Galaktóza: jednoduchý cukr, který v kombinaci s glukózou vytváří mléčný cukr; patří také do skupiny sacharidů.

Ke správnému strávení laktózy je potřeba enzymu laktáza. Tento enzym rozdělí laktózu a glukózu a proto se stává laktóza snadno stravitelnou pro každého. Mnoho lidí po celém světě nemá dostatek laktázy, aby rozdělili laktózu a tak trpí intolerancí laktózy, často aniž by o tom vůbec věděli. Bez laktázy zůstává disacharid laktóza nerozštěpený a nemůže být absorbován skrz střevní stěnu do krevního řečiště. Toto se všeobecně nazývá intolerancí laktózy.

Intolerance laktózy je neschopnost metabolizovat laktózu (= mléčný cukr) obsaženou v mléce a ostatních mléčných produktech.

Normálně se laktóza díky enzymu laktáza produkovaném v tenkém střevě rozštěpí na dvě složky: galaktózu a glukózu (dextróza), tyto složky jsou snadno stravitelné. Avšak u lidí s intolerancí laktózy se tento enzym netvoří nebo jen nedostatečně, proto se laktóza nerozložená dostává do tlustého střeva, kde slouží jako potrava pro bakterie a způsobuje obtíže. Špatné trávení laktózy může způsobit střevní poruchy, včetně žaludečních křečí, nadýmání, plynatosti a průjmu.

Díky intoleranci laktózy se mnoho lidí vyhýbá konzumaci mléka a výrobků z něj, což však vede k nedostatku vápníku a může způsobit zdravotní problémy jako například osteoporózu. Proto je možnou alternativou konzumovat mléčné náhražky.