Meggle Meggle

Předchozí Další

Intolerance na laktózu a dieta

Pokud si všimnete příznaků jako je břišní plnost, nadýmání, bolesti břicha nebo průjem po konzumaci mléčných produktů, potom uděláte nejlépe pokud se necháte u svého lékaře otestovat na intoleranci na laktózu.

Váš lékař může využít několika různých metod (např. dechový test H2-laktózy nebo test ultrazvukem) a může vám poskytnout komplexní poradenství.

Pokud jste intolerantní na laktózu, to neznamená, že se musíte vyhýbat mléčným produktům. 
Jen by jste měli být více uvědomělí a informovat se i o jiných možnostech stravování.

Bez laktózy je čerstvé ovoce, zelenina, brambory, rýže, těstoviny, vajíčka, ryby, drůbež a všechny druhy obilovin.

Máslo díky vyššímu obsahu tuku obsahuje malé množství laktózy, proto jeho konzumace nezpůsobuje problémy. U sýrů by jste měli vyhledávat spíše tučnější varianty, jelikož obsahují méně laktózy než méně tučné sýry. Čím déle sýr zraje, tím méně laktózy obsahuje. Tvrdé sýry jako Parmezán jsou prakticky bez laktózy.

Pozor by jste si měli dávat zejména v případě klobásy, marinovaného masa, ochucovadel, sušenek a koláčů, zmrzlin, čokolády, hotových jídel či omáček a sušených polévek či sušených omáček. Zvláště u nebalených potravin, koupených v pekařství či řeznictví, je obtížné poznat, zda obsahují laktózu. Proto je lepší se vždy zeptat.